ßßß
Składniki:1-1,5 kg mięsa wołowego (ja użyłam antrykotu) - 2 łyżki mąki do ostatniej tury smażonego mięsa20 dag boczku surowego wędzonego2 marchewki2 szalotki3-4 podgrzybki2 ząbki czosnku1 puszka pomidorów bez skórki250-500 ml czerwonego wina ( ja użyłam Beaujolais Nouveau)250 ml bulionu wołowo-drobiowegosól, pieprz2 liście laurowekilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiegobukiet świeżych ziół czyli Bouquet garni– tj. związane bawełnianą nitką:gałązki tymiankunatka świeżego selera naciowego2 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:Wołowinę pokroić w dużą kostkę ok 4x4 cm, boczek w kostkę 2x2 cm. Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka,a marchewkę w plasterki ok 2-3 mm. Czosnek obrać. Grzyby umyć i pokroić w plastry grubości ok 1 cm.Tak przygotowane składniki po kolei obsmażamy na maśle sklarowanym. Zaczynamy od boczku - czekamy aż wytopi się cały tłuszcz - przekładamy do osobnej miseczki jak będzie rumiany.Wołowinę smażymy krótko z każdej strony po kilka kawałków, ostatnich 5-7 sztuk obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć.Na sam koniec na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, marchewkę i grzyby oraz wyciskamy do nich czosnek.Do naczynia żaroodpornego wykładamy po kolei obsmażony boczek, wołowinę, oprószamy solą następnie pomidory z puszki, oraz całą "warzywną" część pozostałą na patelni czyli marchewkę , cebulę, grzyby i czosnek. Dodać złamane na pół liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.W osobnym naczyniu wymieszać razem wino z bulionem i zalać nim mięso tak aby było w pełni zakryte jeśli to konieczne można dolać więcej wina lub bulionu. Na samą górę ułożyć zioła - Bouquet garni.Naczynie żaroodporne przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego do 150 C piekarnika. Piec ok 3-4 godziny- wszystko zależy od jakości mięsa.



Smacznego:)