Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na niezbyt fotogeniczny, ale smaczny i sycący gulasz z
wołowiną i warzywami. Przyrządza się go dość długo, ale warto, bo kawałki
mięsa muszą być mięciutkie - wtedy potrawa będzie pyszna. Nigdy wcześniej nie
jadłam gulaszu gotowanego razem z
ziemniakami, ale muszę powiedzieć, że to bardzo dobry pomysł. Do gulaszu możemy dodać swoje ulubione warzywa; poza tym warto pamiętać o uzupełnianiu
wody w trakcie duszenia
mięsa. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/beef-stew/ dla 3 osób:ok. 500 g
wołowego mięsa na gulasz,około 1/4 szklanki
mąki,2 małe
cebule,ok. 400 g
ziemniaków,3/4 szklanki
czerwonego wina,3
marchewki,2-3
łodygi selera naciowego,3-4 ząbki
czosnku,1/4 szklanki
koncentratu pomidorowego,3 i 1/2 szklanki
bulionu wołowego,pół szklanki
groszku,
liść laurowy,
tymianek,
rozmaryn,
sól,
pieprzPokrojone na małe kawałki
mięso przesmażyć do zrumienienia na kilku łyżkach
oliwy i odstawić na bok. Na patelnię po
mięsie wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, szybko przesmażyć. Doprawić i po 5 minutach wsypać
mąkę, dobrze wymieszać, wlać
wino. Po chwili dodać
bulion, koncentrat i suszone
zioła, doprowadzić do wrzenia i wrzucić
mięso. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 i pół godziny, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać płyn. Na koniec gotowania dodać
groszek.