ßßß Cookit - przepis na gulasz wołowy z ziemniakami i groszkiem

gulasz wołowy z ziemniakami i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na niezbyt fotogeniczny, ale smaczny i sycący gulasz z wołowiną i warzywami. Przyrządza się go dość długo, ale warto, bo kawałki mięsa muszą być mięciutkie - wtedy potrawa będzie pyszna. Nigdy wcześniej nie jadłam gulaszu gotowanego razem z ziemniakami, ale muszę powiedzieć, że to bardzo dobry pomysł. Do gulaszu możemy dodać swoje ulubione warzywa; poza tym warto pamiętać o uzupełnianiu wody w trakcie duszenia mięsa. Smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/beef-stew/ dla 3 osób:
ok. 500 g wołowego mięsa na gulasz,
około 1/4 szklanki mąki,
2 małe cebule,
ok. 400 g ziemniaków,
3/4 szklanki czerwonego wina,
3 marchewki,
2-3 łodygi selera naciowego,
3-4 ząbki czosnku,
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego,
3 i 1/2 szklanki bulionu wołowego,
pół szklanki groszku,
liść laurowy, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Pokrojone na małe kawałki mięso przesmażyć do zrumienienia na kilku łyżkach oliwy i odstawić na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, szybko przesmażyć. Doprawić i po 5 minutach wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać wino. Po chwili dodać bulion, koncentrat i suszone zioła, doprowadzić do wrzenia i wrzucić mięso. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 i pół godziny, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać płyn. Na koniec gotowania dodać groszek.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/gulasz-woowy-z-ziemniakami-i-groszkiem.html