Wykonanie
Na dzisiejszy obiadek moja wersja gulaszu po burgundzku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście
mięska przyrządzanego w ten sposób musicie koniecznie spróbować. Polecam i zapraszam:)- 1 kg
mięsa wołowego-
czerwona papryka- 2
marchewki-2
czerwone cebule- 3 ząbki
czosnku- 15 dkg
wędzonego boczku- 2 łyżki
oleju- pół litra
bulionu wołowego- pół litra
czerwonego wina- 2 gałązki świeżego
rozmarynu,
listek laurowy,
ziele angielskie, 1 łyżka suszonego cząbru-
sól,
pieprz do smaku- 2 łyżki
mąkiMięso i
paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę i
marchewkę w plastry.
Boczek kroimy w kosteczkę i przysmażamy na
oleju. Kiedy trochę się zrumieni zdejmujemy
boczek i wrzucamy
mięso, które odrobinę rumienimy , po czym dodajemy
cebulę,
paprykę i
marchewkę. Podsmażamy . Do garnka dorzucamy
boczek, posypujemy wszystko
mąką, Mieszamy. Podlewamy
bulionem i
winem, dodajemy
czosnek,
rozmaryn, listek i
ziele angielskie. Dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem po czym doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz cząbrem.