Gulasz wołowy to mój ulubiony rodzaj gulaszu - wspomnienie z młodych la, kiedy wołowina nie osiągała jeszcze takich cen jak obecnie. Do tego obowiązkowo rozmaryn i szklanka czerwonego wina ,hmmm smakowitości - jak ktoś chce się poczęstować to pięknie zapraszam:)- 1kg wołowiny ( u mnie szponder)- trochę mąki typ.650 do podsypania- 250 ml czerwonego wina u mnie Celebro- porządna garść świeżego rozmarynu lub solidna łyżka suszonego- listki laurowe, ziele angielskie, czerwona papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz do smakuWołowinę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę tak ok. 2cm. Zasypujemy trochę mąką i smażymy na złoty kolor na patelni. Przekładamy do garnka zalewamy wodą lub bulionem ale tylko tyle, żeby przykryło mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i dusimy . Po około godzinie dolewamy wino, mieszamy i dalej dusimy. Mniej więcej 20 min przed końcem gotowania dodajemy rozmaryn i resztę przypraw.