Wykonanie
Uwielbiam ten stan kiedy wszystko dookoła jest na swoim miejscu i można robić to co się lubi. Tak powstał niezwykły letni deser ze świeżym
tymiankiem (oczywiście prosto z mojego zielnika) który orzeźwił nam tropikalną niedzielę.Te pyszne cudo to mus panna cotta o kokosowej nucie na
czekoladowym spodzie oraz gotowanym
w syropie mango zalanym
galaretką cytrynową z
tymiankiem. Niesamowite połączenie smaków musicie spróbować.Za przepis dziękuję niezastąpionej Asi z Kwestii Smaku .
Składniki:2 czubate łyżeczki
żelatyny w proszku (1 łyżeczka = 5 ml)330 ml
mleka kokosowego250 ml płynnej
śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do
spodu z
herbatników1 czubata łyżka
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
białego cukru250 g
czekoladowych herbatników (np. Oreo)70 g
masłagalaretka o smaku
cytrynowym (1 opakowanie, 75 g)1 duże świeże
mango gotowane w
syropie *listki z kilku gałązek świeżego
tymiankuPrzygotowanie:1. Kwadratową formę o
boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać powyżej formy).2.
Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami
wody, odstawić.3. Do rondelka wlać
mleko kokosowe,
śmietankę kremową, wsypać
cukier wanilinowy i
biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż
cukier się rozpuści. Dodać namoczoną
żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż cała
żelatyna się rozpuści (masa nie musi być bardzo gorąca). Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.4.
Herbatniki (bez masy ze środka!) pokruszyć na proszek, wymieszać z roztopionym
masłem oraz 1 łyżką
śmietanki kremówki. Wyłożyć na spód foremki, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki.5. Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód z
herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.6. Przygotować
galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić.7. Na stężałej
masie ułożyć pokrojone
owoce z
syropu, zalać tężejącą
galaretkę, posypać listkami
tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 - 4 godziny). Kroić na kwadraty.Jak zrobić
mango w syropie?*
Mango obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki
cukru, wlać sok z połowy
cytryny i dolać tyle
wody, aby prawie całe
owoce były nią przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć
owoce z
syropu i po ostudzeniu pokroić na paski.
Syrop wykorzystać na kompot. Zamiast
mango można też użyć
gruszki ewentualnie
owoców z puszki np.
brzoskwiń. Można też użyć
dżemu z kawałkami
owoców (np. z
ananasem,
mango,
marakują).
Pozdrawiam:)