ßßß Cookit - przepis na ciastko brzoskwiniowo-kokosowe

ciastko brzoskwiniowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was słodycz nieco mniejszą i lżejszą niż poniedziałkowy tort, ale równie dobrą. Pod błyszczącą polewą na bazie białej czekolady kryje się delikatny mus brzoskwiniowo-kokosowy podany na spodzie z herbatników z dodatkiem wiórek kokosowych. Inspiracją do powstania tego ciastka była wizyta w jednej z najlepszych cukierni w Warszawie, bazujących na francuskim cukiernictwie, gdzie można spotkać podobne cudeńka. Mam świadomość, że nie powtórzę w domu smaku tych deserów, jednak chciałem nawiązać chociaż do estetyki.
spody (5 sztuk):
80 g roztopionego masła (lub więcej)
100 g ulubionych herbatników
50 g wiórków kokosowych
Połamane herbatniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Przesypać do miski, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Do suchych składników wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Jeśli ściśnięta w dłoni masa będzie za sucha i rozsypie się, dodać więcej masła. Mieszanka powinna się łatwo formować i kleić. Na papierze do pieczenia umieścić metalowy rant o średnicy równej średnicy podstawy ciastka. Następnie nałożyć do niej 2 łyżki masy ciasteczkowej, wyrównać, docisnąć i usunąć obręcz. W ten sam sposób wykonać pozostałe spody ciastek. Uformowane podstawy umieścić w lodówce aż dobrze stężeją. W tym czasie przygotować mus.
mus:
300 g brzoskwiń
200 ml kremówki 36%
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
5-6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Półkuliste gniazda silikonowej foremki posmarować cienką warstwą oliwy. Żelatynę zalać syropem z brzoskwiń i odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree, odstawić. W rondelku (średniej wielkości) umieścić kremówkę, ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe, cukier puder i podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając aby nie przypalić. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Na koniec do masy wlać brzoskwiniowe puree i dobrze połączyć. Gotowy mus przelać do foremki i wstawić do lodówki lub zamrażarki aż zacznie tężeć. Kiedy ciastka lekko zastygną, na ich wierzchu układać przygotowane wcześniej spody i lekko docisnąć (nie za mocno!). Pozostawić do całkowitego zastygnięcia (ok. 60 minut w lodówce lub do 30 minut w zamrażarce). Gotowe ciastka wyjąć ostrożnie z gniazd foremki i ustawić na odwróconych do góry dnem szklankach (dno szklanek nie większe niż podstawa ciastka) i odstawić. W tym czasie przygotować glazurę.
polewa:
2 łyżki syropu z brzoskwiń
100 ml kremówki 36%
150 g białej czekolady
4 łyżeczki żelatyny
35 g glukozy
pomarańczowy barwnik spożywczy w proszku
wiórki kokosowe (do dekoracji)
Żelatynę zalać syropem z brzoskwiń i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę oraz glukozę i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż składniki się połączą. Gotową glazurą polać ciastka. Przy pomocy noża zebrać nadmiar polewy z dolnej krawędzi ciastek, a następnie udekorować wiórkami kokosowymi. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/ciastko-brzoskwiniowo-kokosowe.html