ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce

Sernik na zimno z kokosową panna cottą i mango w galaretce

nazwa

Wykonanie

Składniki
Panna cotta kokosowa:
1 i 1/2 łyżki żelatyny
400 ml mleka kokosowego
250 ml śmietanki kremowej 30%
1 laska wanilii
ok. 1/2 szklanki cukru
Spód:
250 g czekoladowych ciastek typu oreo
50 g masła
1 łyżka śmietany
Mango w galaretce:
1 galaretka o smaku cytrynowym (75 g)
listki z kilku gałązek świeżego tymianku
1-2 dojrzałe mango
1/3 szklanki cukru
sok z 1 cytryny lub limonki
Przygotowanie
Panna cotta kokosowa:
Kwadratową formę o boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować masłem. Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietankę kremową, dodać wanilię i cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i masa zacznie gotować się przy brzegach. Odstawić z ognia, dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić.
Spód:
Ciasteczka razem z kremem pośrodku rozdrobnić na proszek (w melakserze lub rozdrabniaczu), wymieszać z roztopionym masłem oraz 1 łyżką śmietany. Wyłożyć na spód foremki i dokładnie ugnieść.
Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
Mango w galaretkce:
Mango* obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru, wlać sok z połowy cytryny i dolać tyle wody, aby prawie całe owoce były nią przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć owoce z syropu i po ostudzeniu pokroić na paski. Syrop wykorzystać na kompot.
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić (najlepiej w lodówce, nie dopuszczając do całkowitego stężenia).
Na masie jogurtowej ułożyć pokrojone owoce, zalać tężejącą galaretkę, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 - 4 godziny).
Wskazówki
* Jeśli użyjemy pięknego, dojrzałego mango, nie musimy gotować go w syropie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/panna_cotta_przepisy/deser-oreo-panna-cotta-mango/przepis.html