Wykonanie
Delikatna, lekka pianka oblana
czekoladą. Przypomina oryginal, chociaż dokładnie go nie odwzorowuje. Jest pyszna, waniliowa, ale jej smak zmienicie używając
owocowej galaretki, natomiast konsystenencję zmodyfikuje agar. Własnoręcznie stworzoną piankę możecie też podarowaćjako prezent :)
200 g
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrułyżeczka ekstraktu z
wanilii20 g
żelatyny, agaru lub
galaretki200 g gorzkiej lub
mlecznej czekoladymasło do natłuszczenia foremki
Kremówkę,
serek,
cukier puder i ekstrakt podgrzac w rondelku. Dodać
żelatynę, energicznie wymieszać i gotować około 3 minuty po zawrzeniu. Zdjąć z ognia, przestudzić i zmiksować, by masa się napowietrzyła. Przelać do natłuszonej foremki (u mnie 20 x 20), po zastygnięciu schować do lodówki na 2- 4 godziny.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić. Piankę pokroić w prostokąty albo kwadraty, obtaczać w
czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Deser będzie gotowy po 20- 30 minutach. Smacznego!