ßßß
Kiedy bratannica zapytała mnie czy upiekę jej Tort na urodziny bardzo się ucieszyłam! Od razu wpadł mi do głowy przepis na kolorowy tort który podziwiałam wielu na blogach. Po zaakceptowaniu przepisu przystąpiłyśmy do pieczenia - ja i moje dwie kochane pomocnice - Martusia i Natalka!!! Było super!!!Tort piekłyśmy w wybranej przez solenizantkę foremce w kształcie serca - wyszedł śliczny!!!Relacja z urodzinowego KinderParty była taka: dziewczyny oszalały na widok takiego kolorowego tortu, jak mi to przed chwilka Marta powiedziała zrobiły: "wwwwwwwooooooooooooooooooooooowwwwwwwwww".W smaku ponoć słodki ale solenizantka zjadła 2 kawałki - hihihihi:)))Tort robi się łatwo jednak należy poświęcić trochę czasu na pieczenie blatów. Fajna zabawa kolorami.Dla mnie najcenniejsze to przebywanie i pieczenie z tymi 2 małymi ślicznotkami - bezcenne chwile:))Przepis z bloga Moje Wypieki, cytuje za autorem:Składniki na ciasto (6 blatów):226 g masła220 g cukru*5 białek2 łyżeczki ekstraktu z wanilii375 g mąki pszennej4 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli355 g mleka"Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.