Wykonanie
Będzie o torcie urodzinowym
Poli.I o przepisie na niego, który wymyśliła pewna kulinarna blogerka.I który tak się spodobał Marcie Stewart, że zechciała go
mieć w swoim programie..---------------------------------------------------------?Na pewno to widać, że tort
zrobi OGROMNE wrażenie na dzieciach, ale też dla nich był pieczony :). Jest wilgotny, smaczny (choć nie wyjątkowy w smaku; ot, zwykłe ciasto przełożone słodkim kremem), nie trudny do wykonania. Nadaje się również do obłożenia lukrem plastycznym lub marcepanem. Nie wiem, jak podchodzicie do sprawy sztucznych barwników w domowych wypiekach. Ale mam nadzieję, że macie do tego rozsądne podejście - takich
tortów się nie robi i nie je na co dzień. U nas został upieczony po raz pierwszy właśnie z okazji urodzin i wywołał na buziach zaproszonych dzieci niesamowity uśmiech, każdy maluch MUSIAŁ go skosztować :-).Przepis pochodzi z blogu przesympatycznej blogerki Kaitlin (
whisk-kid.com), która zadebiutowała nim w programie Marthy Stewart. Warto obejrzeć, jak powstaje ciasto krok po kroku!Składniki na ciasto (6 blatów):226 g
masła220 g
cukru*5
białek2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii375 g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli355 g
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo
cukier, cały czas miksując. Wbijać
białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.Do zmiksowanej masy
maślanej dodawać na zmianę
mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z
ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm (do 23 cm)** i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Krem z
bitej śmietany i
mascarpone (przepis własny):900 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarponekilka łyżek
cukru pudru, do smakuekstrakt
waniliowy lub
cytrynowyŚmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder i ekstrakt. Dodać
serek mascarpone i wymieszać.-----------------------------Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym,
żółtym,
pomarańczowym, czerwonym,wierzch i boki
tortu również posmarować
kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.* oryginalnie w przepisie było 466 g
cukru, co jest ilością zbyt dużą** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym
ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkachBARWNIKI:Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają . Do każdej części ciasta dodałam około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Użyłam barwników firmy Sugarflair, bardzo dobre są również barwniki Wiltona (żele w kubeczku, nie w tubce do dekoracji). Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli
pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny :).Smacznego :)