ßßß Cookit - przepis na Muffiny z serem

Muffiny z serem

nazwa

Wykonanie

W lodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, więc trafił do środka muffinek. Ser okazał się świetnym dodatkiem, muffiny są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne, że robią się bardzo szybko i znikają po upieczeniu równie szybko.
Składniki:
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
sypkie
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z wanilią
płynne
100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem)
1 szklanka mleka
2 jajka + 1 białko
masa serowa:
250 g sera białego twarogowego
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
dodatkowo:
kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu
Przygotowanie:
W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki).
Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko).
Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera i znów łyżeczkę ciasta, do 3/4 wysokości foremek.
Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę.
Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyszło 24 muffiny.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/muffiny-z-serem.html