ßßß
Składniki:375 g mąki pszennej225 g masła220 g cukru5 białek1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 cukry wnailiowe1/2 łyżeczki soli4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia335 g mleka900 ml kremówki250 g serka (mascarpone lub Philadelphia lub Mój Ulubiony)3 łyżki cukru pudruodrobina wanilii (w dowolnej postaci - dla smaku)Sposób przygotowania:Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do pustej miski wrzuć miękkie masło i zmiksuj je z cukrem na gładką masę. Następnie do masy maślanej dodawaj po jednym białku i wanilię. Porcjami dodawaj do masy suche składniki i mleko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.Ciasto podziel na 6 równych części - po około 200-210 g każda. Do każdej miski dodaj barwniki:- żółty- czerwony- niebieski- żółty i czerwony- czerwony i niebieski- żółty i niebieskiIlość barwnika musisz ustalić sam(sama) - w zależności od intensywności koloru, którą chcesz osiągnąć.Jak upiec 6 blatów? Są dwie metody: pierwsza - kolejno w jednej tortownicy; druga - w jednorazowych aluminiowych foremkach do pieczenia. W obu przypadkach foremkę natłuść i posyp mąką. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Każdy blat piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Przygotuj krem:Ubij kremówkę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wanilię. Zmiksuj. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.Blaty przekładaj masą w kolejności:- fioletowy- niebieski- zielony- żółty- pomarańczowy- czerwonyUdekoruj resztą kremu i schłódź :)