Wykonanie

Niedawno miałam okazję uczestniczyć we wspaniałych warsztatach "Sobotni Targ Na Zdrowie", organizowanych przez Philipiak Millano - producenta najwyższej jakości naczyń kuchennych ze stali szlachetnej.Zapraszam na mój ostatni filmJak zobaczycie na zdjęciach poniżej, z warsztatów nie wyszłam z gołymi rękami - każdy uczestnik otrzymał śliczny garnuszek, a cierpliwi (i zagadani) blogerzy, na koniec imprezy odeszli z koszami świeżych
owoców i warzyw :))

Warsztaty odbyły się w CookUp studio na Bielanach i zabrałam na nie moją mamę :)

Z przyjemnością przedstawiam Wam relację z tego wydarzenia, ponieważ przygotowane podczas niego dania, były nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe! Na zakończenie relacji mam dla Was niespodziankę :)Dla mnie, podczas gotowania, najważniejsze są trzy rzeczy:1. Aby było zdrowo2. Aby było dietetycznie3. Aby było łatwo i najlepiej również szybko :)Przeglądając moje przepisy, szybko można się zorientować, że większość potraw jest łatwych w przygotowaniu oraz, że nie są pracochłonne. Dzieje się tak, ponieważ lubię wygodę i cenię sobie mój czas. Jestem mamą dwójki dzieci, pracującą w domu na pół etatu i nie chcę spędzać dnia na gotowaniu! Fajne jest to, że system gotowania Philipiak Milano spełnia wszystkie moje wymagania!

Ta piramida to właśnie bardzo ciekawy system Philipiak Milano. Zakłada oszczędność energii, czasu oraz dzięki krótkiej obróbce, również na parze, otrzymujemy z tej piramidy pyszny i zdrowy posiłek.System polega na dopasowanych elementach, które możemy ustawiać jeden na drugim - dzięki temu tylko jeden palnik, pracuje na temperaturę w całej piramidzie garnków. Dodatkowo specjalnie zaprojektowane dno każdego naczynia sprawia, że w garnkach możemy utrzymać tę samą temperaturę na każdym poziomie piramidy!

Dodatkowym elementem jest patelnia groszkowa, dzięki której otrzymamy np. pyszne, miękkie naleśniki, przygotowane całkowicie bez tłuszczu. Można na niej smażyć
mięso bez tłuszczu - zapewniam, że to możliwe, nic się nie przypala,
mięso jest wysmażone i bardzo smaczne.Wszystkie potrawy przygotowywaliśmy osobiście pod bacznym
okiem włoskiego szefa kuchni, restauratora Giancarlo Russo. Zaprezentował nam sposób przyrządzania, a następnie uczestnicy zebrani w grupy, szykowali dla siebie:1. Zupę z żabnicy z warzywami2. Mule (cozze) na parze z
sokiem z cytryny3.
Zielone szparagi z pary z pesto4.
Miętowe naleśniki ze świeżymi
malinami i
malinowym dressingiemW naszej grupie dowodziła moja mama i szybko zdobyła
serca uczestników oraz szefa kuchni, który mianował ją swoim pierwszym pomocnikiem :) W drużynie gotowała z nami Mariola z bloga Kulinarne pyszności Molki i Agata z bloga Dietetyczne Fanaberie, z którą znam się odkąd powstały nasze blogi, czyli już 4 lata! Mailowałyśmy ze sobą podczas pierwszych kroków blogowych, doradzałyśmy sobie z zakresu dietetyki i odżywiania, gdy ja byłam już po kursie, a ona dopiero w trakcie nauki. Teraz Agata ma swoją poradnię dietetyczną i jest dietetykiem z pasją i zapałem! Polecam jej poradnię :)

Wszystkie potrawy warsztatówSkładniki dla 4 osób500 g świeża żabnica800 ml
woda40 g
marchew20 g
cebula400 ml pulpa pomidorowa40 ml
oliwa z oliwek extra vergine1 doniczka
świeży estragon1 pęczek
natka pietruszki800 g świeże
małże ( cozze )2 szt
trawa cytrynowa4 szt
cytryna500 g świeże
zielone szparagi40 g
orzechy pinoli100 ml
oliwa z oliwek extra verine1 doniczka świeży
tymianek1 doniczka świeże
oreganoPrzygotowanieDo pierwszego garnka wlewamy
wodę i pulpę
pomidorową , dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i
marchew oraz
estragon. Czekamy do momentu wrzenia
wywaru i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę. Całość gotujemy pod przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut. Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia wkładamy
małże i
trawę cytrynową (trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka smak ). Przykrywamy trzecią warstwą garnka do którego wykładamy
szparagi w całości ( wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera wlewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
orzechy i świeże
zioła. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Kiedy wszystkie dania są gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i czekamy tylko do momentu podgrzania.Podczas serwowania
małż skrapiamy je dodatkowo świeżym
sokiem z cytryny.

Zupę szykowało się bardzo szybko i była gotowa w niecałe 30 minut. Smakowała rewelacyjnie - pierwszy raz
jadłam żabnicę, ale od czasu warsztatów kupiłam ją już dwa
razy. Jest bardzo "mięsista", sycąca, ma białe
mięso, a jej cena jest porównywalna ze
świeżym dorszem.
Małże smakowały wybornie - jestem ich fanką i bardzo się cieszyłam, że mogłam je zjeść.... na śniadanie :)
Szparagi do gotowania obieraliśmy, czego w domu nie robię, ale przyznam, że szybciej są miękkie, a smakują równie dobrze! Pesto, którym polewałyśmy
szparagi było w naszej grupie dziełem Agaty i było pyszne!

Na warsztatach rozmawialiśmy sporo o zdrowym odżywianiu, pojawiły się dietetyczne wskazówki ze strony jednego z gości, dr hab Dariusza Włodarka, dietetyka z SGGW. Okazało się szybko, że na warsztatach było kilku dietetyków, ale wszyscy byli ze sobą zgodni co do tego, że:1.
Mięso należy jadać 1,2
razy w tygodniu2. Należy zjadać przynajmniej 3-4 porcje warzyw codziennie3. Krótka obróbka warzyw sprawia, że nie pozbawiamy ich witamin w takiej ilości, jak to się ma przy długim gotowaniu4. Smażenie na tłuszczu powinno odejść do lamusa!Philipiak Milano to
marka, której misją jest promocja zdrowego stylu życia, czyli dokładnie taka sama jak moja :) Karol Okrasa, współpracujący z
marką, przekonuje o tym, jak w łatwy sposób gotować krócej, z mniejszą ilością
soli oraz bez tłuszczu. Ja również pragnę dzielić się wiedzą i moim doświadczeniem z innymi! Dzięki temu, możemy nie tylko unikać popełniania błędów w odżywianiu, ale również inspirować się wzajemnie!OTO NIESPODZIANKAZapraszam Was do konkursu komentarzy, z których wybiorę pięć osób i nagrodzę, a nagrody będą wspaniałe:Przywieziony z warsztatów garnuszek Philipiak Milano, więcej o nim TUTAJ

oraz pięć pełnych zestawów moich e-booków wraz z bonusami, w skład których wchodzą pozycje:"Słodkie ciasta i desery na diecie""Moja kuchnia bez
mąki i glutenu""No Stress. Cook Book"więcej o pakiecie TUTAJ

Aby wygrać jedną z pięciu nagród należy w komentarzu napisać, co według Ciebie w tradycji polskiej kuchni, jest najmniej zdrowe i na co zamieniasz to w swojej kuchni.Jeśli, na przykład, przestałaś smażyć naleśniki na tłuszczu lub zrezygnowałaś z panierki na kotlecie - napisz o tym! A może uważasz, że największa zbrodnia dla zdrowia to zasmażana
kapusta lub golonka? Jeśli tak - napisz o tym i powiedz, jak
jada się w Twoim domu. Jeśli chcesz porównać tradycje kulinarne wyniesione z Twojego rodzinnego domu do Twoich działań w kuchni - również o tym napisz.Czekam na komentarze, w których powiecie mi, w jaki sposób możemy odczarować naszą dość ciężką, tradycyjną, polską kuchnię, na lekką i zdrowszą :)Konkurs nazywam "NAJWIĘKSZE BŁĘDY POLSKIEGO GOTOWANIA" i będzie trwał od dziś 16 . 06.2015 do końca miesiąca. Do 3 lipca ogłoszę pięciu laureatów wybranych uznaniowo - nie będzie tutaj żadnego losowania :) Nie powstanie również regulamin, ponieważ jestem w pewnym sensie organizatorem i fundatorem nagród i raczej śmiem twierdzić, że wszystko jest dla Was jasne :)W razie pytań piszcie, w razie odpowiedzi, możecie alternatywnie zamieszczać komentarze pod postem na facebooku, też wezmę je pod uwagę :)Powodzenia!Ania