ßßß Cookit - przepis na 1. Zupa z żabnicy z warzywami

1. Zupa z żabnicy z warzywami

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów "Sobotni targ na zdrowie" z marką Philipak Milano. Po raz pierwszy spotkałam się z rybą żabnicą byłam ciekawa smaku. Pyszna delikatna w smaku
(...)" Ząbnica występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki . Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powodu przełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie [ " Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika."(...)
Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość drogą rybą dlatego przygotowałam w domu z inną rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 500 g świeża żabnica
- 800 ml woda
- 40 g marchew
- 20 g cebula
- 400 ml pulpa pomidorowa
- 40 ml oliwa z oliwek extra vergine
- 1 doniczka świeży estragon
- 1 pęczek natka pietruszki
- 800 g świeże małże ( cozze )
- 2 szt trawa cytrynowa
- 4 szt cytryna
- 500 g świeże zielone szparagi
- 40 g orzechy pinoli
- 100 ml oliwa z oliwek extra verine
- 1 doniczka świeży tymianek
- 1 doniczka świeże oregano
TECHNIKA WYKONANIA:
Do pierwszego garnka wlewamy wodę i pulpę pomidorową , dodajemy po krojoną w kostkę cebulkę i marchew oraz estragon. Czekamy do momentu wrzenia wywaru i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę. Całość gotujemy pod przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut.Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia wkładamy małże i trawę cytrynową ( trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka smak ).
Przykrywamy trzecią warstwą garnka do którego wykładamy szparagi w całości ( wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pesto.Do blendera wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy orzechy i świeże zioła. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Kiedy wszystkie dania są gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i czekamy tylko do momentu podgrzania.
źródła
*Philipak Milano
*Wilipedia
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2015/06/1-zupa-z-zabnicy-z-warzywami.html