Wykonanie
Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów "Sobotni targ na zdrowie" z
marką Philipak Milano. Po raz pierwszy spotkałam się z
rybą żabnicą byłam ciekawa smaku. Pyszna delikatna w smaku

(...)" Ząbnica występuje Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki . Spotykana na głębokościach od 20–1000 m. Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powodu przełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie [ " Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej
mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego
kurczaka lub
królika."(...)Przygotowując zupę mogliśmy przetestować gotowanie stożkowe, które jest ogromnym ułatwieniem w kuchni, dzięki temu możemy zaoszczędzić czas i energię. Zupa wyszła genialna w smaku, pyszna,aromatyczna i bardzo zdrowa. Co ważne bez grama
soli, co ma duże znaczenie dla osób odżywających się zdrowo i będących na diecie. Żabnica jest dość
drogą rybą dlatego przygotowałam w domu z inną
rybą. Zupa również była pyszna,zdrowa i aromatyczna :) Gorąco polecam przepis.SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:- 500 g świeża żabnica- 800 ml
woda- 40 g
marchew- 20 g
cebula- 400 ml pulpa pomidorowa- 40 ml
oliwa z oliwek extra vergine- 1 doniczka
świeży estragon- 1 pęczek
natka pietruszki- 800 g świeże
małże ( cozze )- 2 szt
trawa cytrynowa- 4 szt
cytryna- 500 g świeże
zielone szparagi- 40 g
orzechy pinoli- 100 ml
oliwa z oliwek extra verine- 1 doniczka świeży
tymianek- 1 doniczka świeże
oregano
TECHNIKA WYKONANIA:Do pierwszego garnka wlewamy
wodę i pulpę
pomidorową , dodajemy po krojoną w kostkę
cebulkę i
marchew oraz
estragon. Czekamy do momentu wrzenia
wywaru i dokładamy pokrojoną w 2 cm kostkę żabnicę. Całość gotujemy pod przykryciem drugiego garnka przez około 15 minut.Po tym czasie do drugiej warstwy naczynia wkładamy
małże i
trawę cytrynową ( trawę lekko ugniatamy, aby uwolnić ze środka smak ).Przykrywamy trzecią warstwą garnka do którego wykładamy
szparagi w całości ( wcześniej obrane ). Wszystkie składniki gotujemy na parze przez około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy pesto.Do blendera wlewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
orzechy i świeże
zioła. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.Kiedy wszystkie dania są gotowe, do czwartego garnka ( czwarta warstwa naczynia ) wlewamy pesto i czekamy tylko do momentu podgrzania.

źródła*Philipak Milano*Wilipedia