Wykonanie
Kolejne mistrzostwo świata w wypieku
chleba :) Chlebek z
suszonymi pomidorami jest pyszny i wilgotny. Zamieniłam
mąki odwrotnie niż w przepisie gdyż okazało się, że mam resztę
mąki pszennej chlebowej a za to furę żytniej:) nie bardzo wiedziałam jak to wyjdzie ale zaryzykowałam i wyszło tak jak powinno! jedynym minusem było wyrastanie ciasta ponieważ u mnie trwało to 7 godzin ale doglądałam, gładziłam, serdeczności opowiadałam i wyrósł piękny i dzielny chlebuś.
Pszenno-żytni ze
słonecznikiem na podstawie przepisu Mirabelkizaczerpnięty z Piekarni po GodzinachZaczyn:3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
razowego45 g letniej
wody75 g białej
pszennej maki chlebowejWymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.Ciasto właściwe:500g białej
pszennej maki chlebowej ( użyłam
mąki żytniej )100g
mąki żytniej sitkowej ( pominęłam )100g
mąki pszennej razowej ( użyłam 180g
mąki pszennej chlebowej )455g letniej
wody13g
soli120g
ziaren słonecznika, uprażonych ( 180 stopni C - 15 minut ) ( zamieniłam na
suszone pomidory ok 5 szt w
oliwie drobno posiekanychDo dużej miski wsypać
maki , dodać
wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone
ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w
gore umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.