Wykonanie
Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na
chleb..wybór padł na
chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki, ale jest ze zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam
mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe
chlebki...ale można upiec 1 większy..
Zaczyn zakwasowy:190 g zakwasu żytniego
razowego220 g
mąki żytniej średniej [ u mnie mieszanka
mąki żytniej z
mąką orkiszową]160 g
wodySkładniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC). Ciasto właściwe:cały wcześniejszy zaczyn300 g
wody400 g
mąki pszennej chlebowej95 g
mąki pszennej razowej0,5 - 4 g
drożdży (niekoniecznie)12 g
soliZagnieść luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować
chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut .