ßßß Cookit - przepis na Chleb ukraiński

Chleb ukraiński

nazwa

Wykonanie

Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki, ale jest ze zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy..
Zaczyn zakwasowy:
190 g zakwasu żytniego razowego
220 g mąki żytniej średniej [ u mnie mieszanka mąki żytniej z mąką orkiszową]
160 g wody
Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC). Ciasto właściwe:
cały wcześniejszy zaczyn
300 g wody
400 g mąki pszennej chlebowej
95 g mąki pszennej razowej
0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie)
12 g soli
Zagnieść luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-ukrainski.html