Wykonanie
Rewelacyjny pszenno -
razowy chleb. Taki jakie lubię najbardziej. Sprężysty miąższ, ekstremalnie chrupiąca skórka. Czy można sobie wymarzyć lepszy początek dnia? Przepis ze zbiorów Tatter .Składniki na 2 małe bochenki lub 1 duży.Zaczyn zakwasowy:190 g zakwasu żytniego
razowego220 g
mąki żytniej średniej (użyłam rye light
flour)160 g
wodySkładniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).Ciasto wlaściwe:cały wcześniejszy zaczyn300 g
wody400 g
mąki pszennej chlebowej95 g
mąki pszennej razowej0,5 - 4 g
drożdży (niekoniecznie)12 g
soliZagnieść luźne i lepkie ciasto (zrobiłam to mikserem). Ciasto włożyć do większej miski i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować
chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, nastepnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut (małe 2 bochenki piekłam krócej).Smacznego :)