ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Chlebek zaproponowany w ramach Piekarni po godzinach . Upiekłam go specjalnie na nasz wyjazd, jako prezent. Obdarowani stwierdzili, że pyszny, mi też smakował.
Zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
45 g letniej wody
75 g białej pszennej maki chlebowej
Wymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.
Ciasto właściwe:
500g białej pszennej maki chlebowej
100g mąki żytniej sitkowej
100g mąki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika, uprażonych
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać maki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kulę i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gore umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Chleb-pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html