Wykonanie
Chlebek zaproponowany w ramach Piekarni po godzinach . Upiekłam go specjalnie na nasz wyjazd, jako prezent. Obdarowani stwierdzili, że pyszny, mi też smakował.
Zaczyn:3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
razowego45 g letniej
wody75 g białej
pszennej maki chlebowejWymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.Ciasto właściwe:500g białej
pszennej maki chlebowej100g
mąki żytniej sitkowej100g
mąki pszennej razowej455g letniej
wody13g
soli120g
ziaren słonecznika, uprażonychWykonanie:Do dużej miski wsypać
maki , dodać
wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone
ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kulę i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w
gore umieścić w koszu. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut./wydrukuj przepis/