Wykonanie
Pin It
Przepis na ten
chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do
ziaren słonecznika dodałam
siemię lniane i
płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek.Składniki na zaczyn:5 łyżek zakwasu75 g
wody11o g
maki pszennej chlebowejSkładniki na ciasto
chlebowe:800 g
mąki pszennej chlebowej75 g
mąki żytniej 72075 g
maki pszennej razowej600 g letniej
wody1.5 łyżki
soli120 g ziaren uprażonego
słonecznika lub innych ziarenWykonanie:Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12 godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą.Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do
chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą nam 2 keksówki. Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie malujemy je
mlekiem i posypujemy ziarnami.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio spryskując go
wodą. Pieczemy około 50 minut.