Wykonanie
Ostatnio skusił mnie krążący w
sieci przepis na
chleb czeski. Ujął mnie prostym sposobem przygotowania i obietnicą pysznego smaku. I rzeczywiście
chleb jest rewelacyjny. Bardzo polecam:)
Składniki:150g aktywnego zakwasu żytniego300g letniej
wody300g
mąki pszennej chlebowej100g
mąki żytniej100g
mąki pszennej razowej1, 5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant1/3 szklanki pestek dyni1/3 szklanki pestek
słonecznikaWszystkie składniki miksować przez 8 minut. Powinno powstać luźne ciasto . Odstawić na 10 minut i ponownie miksować przez 5 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przełożyć do obsypanego
mąką kosza. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut-1 godzinę. Przełożyć na gorącą blachę, naciąć szybkim ruchem, piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut. Ostudzić.Smacznego:)