Wykonanie
Lubię
pieczywo z ziarnami więc nie omijam takich przepisów. Ten
chleb to jeden z łatwiejszych jakie zrobiłam. Wystarczy tylko zamieszać składniki, odstawić na noc i rano wstawić do piekarnika. Czy może być coś łatwiejszego? A do tego jest bardzo smaczny.
Składniki:3 szklanki
mąki chlebowej1 1/2 szklanki
wody (ja musiałam dac ok. 2 szklanek)2 płaskie łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
drożdzy instant2-3 garści ulubionych ziaren ( ja dałam simię lniane i
słonecznik)
Mąkę,
sól,
drożdże wymieszać w misce, dodać
wodę i ziarna i wymieszać. Ciasto odstawić na noc. Rano wyłożyć ciasto na blat, odgazować i złożyć w kopertę. Przełożyć złączeniem do
spodu do koszyka wyłożonego ściereczką wysypaną
mąką. Odstawić na 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w maksymalnej temperaturze, po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut.Smacznego:)