ßßß Cookit - przepis na Pierogowe serce na Walentynkowy obiad

Pierogowe serce na Walentynkowy obiad

nazwa

Wykonanie

Powszechnie panuje przekonanie zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej.
Jednak okazuje się nieco inaczej... przypuszczalnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu.
Ojczyzną powszechnie uznawanych pierogów są Chiny gdzie do dnia dzisiejszego, talerzem pełnym tej znakomitej potrawy wita się Nowy Rok.
Pierwszą ojczyzną pierogów w Europie były Włochy,
sprowadzone przez Marco Polo, weneckiego kupca i podróżnika.
U mnie za to powstał być może pierwszy sercowy pieróg na Walentynki,
który polecam dla każdego kto nie jest słodkim tuptusiem :-)
Mój był wypełniony farszem po brzegi, chrupki i niepowtarzalny. Jednym słowem idealny!
Pierogi z mięsem polane cebulką i wędzonym boczkiem
mojego przepisu
Składniki na ciasto: 36 szt
3 szkl mąki pszennej + do podsypania
łyżeczka soli
gorąca woda- ilość w zależności od rodzaju mąki, u mnie ok 3/4szklanki
łyżka oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
250g mięsa od szynki
200g karkówki
1 ugotowana marchew
5 średnich pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mała kromka chleba
pieprz, sól, majeranek,pieprz cayennów
Przygotowanie:
Mięso dzień wcześniej ugotować bez soli.
Kolejnego dnia zmielić wszystkie składniki w maszynce,
dobrze je wymieszać dodając przyprawy.
Odstawić na 2 godziny do lodówki do czasu aż farsz nabierze aromatu.
Rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na cienki placek i wykrawać średniej wielkości koła.
Na każdym rozłożyć po kopiastej łyżeczce farszu
a następnie zlepiać.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać partiami pierożki,
gotując 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!
* Pierogowe serce wrzuciłam na gorący olej dosłownie na 30 sekund
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/pierogowe-serce-na-walentynkowy-obiad.html