Wykonanie
Powszechnie panuje przekonanie zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej.Jednak okazuje się nieco inaczej... przypuszczalnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu.Ojczyzną powszechnie uznawanych pierogów są Chiny gdzie do dnia dzisiejszego, talerzem pełnym tej znakomitej potrawy wita się Nowy Rok.Pierwszą ojczyzną pierogów w Europie były Włochy,sprowadzone przez Marco
Polo, weneckiego kupca i podróżnika.U mnie za to powstał być może pierwszy
sercowy pieróg na Walentynki,który polecam dla każdego kto nie jest słodkim tuptusiem :-)Mój był wypełniony farszem po brzegi, chrupki i niepowtarzalny. Jednym słowem idealny!

Pierogi z
mięsem polane
cebulką i
wędzonym boczkiemmojego przepisuSkładniki na ciasto: 36 szt3 szkl
mąki pszennej + do podsypaniałyżeczka
soligorąca
woda- ilość w zależności od rodzaju
mąki, u mnie ok 3/4szklankiłyżka
oliwy z oliwekSkładniki na farsz:250g
mięsa od
szynki200g
karkówki1 ugotowana
marchew5 średnich
pieczarek1
cebula3 ząbki
czosnku1 mała kromka
chlebapieprz,
sól,
majeranek,
pieprz cayennówPrzygotowanie:
Mięso dzień wcześniej ugotować bez
soli.Kolejnego dnia zmielić wszystkie składniki w maszynce,dobrze je wymieszać dodając
przyprawy.Odstawić na 2 godziny do lodówki do czasu aż farsz nabierze aromatu.Rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na cienki placek i wykrawać średniej wielkości koła.Na każdym rozłożyć po kopiastej łyżeczce farszua następnie zlepiać.Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać partiami pierożki,gotując 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.Smacznego!* Pierogowe
serce wrzuciłam na gorący
olej dosłownie na 30 sekund

Dodaję do akcji: