ßßß
Skladniki na ok. 80 sztuk:1 jajko170 g maslaszczypta soli100 g cukru3 paczki cukru waniliowego300 g maki (typ 650)125 g smietany 24%skorka otarta z 1 pomaranczy2 lyzki soku pomaranczowegobrazowy cukier, cukier perlisty do posypaniaMaslo, cukier, sol i 2 paczki cukru waniliowego utrzec na gladka mase. Dodac jajko i ucierac. Dodac make, skorke z pomaranczy i 25 g smietany. Zagniesc ciasto, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny.Nastepnie rozwalkowac na ok. 4 mm grubosci i wykrawac foremkami ciasteczka. Pozostala smietane wymieszac z 1 paczka cukru waniliowego i sokiem pomaranczowym. Smietana smarowac ciasteczka i posypac cukrem perlistym lub brazowym. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 180°C (z termoobiegiem-160°C) i piec na zloty kolor ok. 8-10 minut.Przepis z "Für Sie. Kochen & verwöhnen" nr 4/2011
Wpis dodaje do akcji: