ßßß
Crumble-owoce pod kruszonka. Naprawde pyszne. Uzylam swiezych zurawin amerykanskiej odmiany tzw. cranberries. Powinniscie sprobowac, bo zurawina jest bardzo zdrowa- poprawia odpornosc i funkcjonowanie ukladu moczowego.Dla 4 oosb:500 g zurawiny swiezej lub mrozonej1 pomarancza125 g cukru150 g makiszczypta soli50 g brazowego cukru100 g masla prosto z lodowkiSwieze zurawiny umyc i przebrac. Pomarancze sparzyc i otrzec skorke, sok wycisnac. Zurawine zalac sokiem pomaranczowym i wlozyc do rondelka, Dodac 125 g cukru, wymieszac, zagotowac i gotowac, az odparuje nadmiar plynu ok. 5 minut. Mase zurawinowa przelozyc do duzego naczyniu zaroodpornego lub czterech mniejszych.Make wymieszac z sola, zrobic zaglebienie, wsypac brazowy cukier i dododac maslo. Posiekac nozem na drobne kawalki, nastepnie szybko zagniesc ciasto. Kruszonke posypac na mase zurawinowa. Piec w temperaturze 180°C az kruszonka nabierze zlocistej barwy. Mozna podawac z sosem waniliowym.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Liosa. Kochen & Backen" nr 1/2013