ßßß Cookit - przepis na Placek z renklodami i kruszonka (bez jajek)

Placek z renklodami i kruszonka (bez jajek)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Renkoldy wydaja mi sie nieco staroswieckie i kojarza sie z Mama, ktora czesto opowiadala o ogrodach w rodzinnej miejscowosci, tuz przy domu z pysznymi renklodami...
Na forme o srednicy 26 cm:
200 g masla
150 g mielonych migdalow
szczypta soli
250g + 2 lyzki cukru
2 lyzki tartej bulki
750 g renklodow
Maslo stopic, wystudzic nieco. Make wymieszac z migdalami, sola i 250 g cukru. Wylac maslo i zagniesc ciasto. Forme wylozyc papierem do pieczenia, wylepic 2/3 ciasta, odstawic do lodowki na 30 minut, odstawic do lodowki na 30 minut rowniez pozostale ciasto zawinete w folie spozywcza. Renklody umyc, oczyscic z pestek. Nastepnie rozlozyc na przygotowanym placku, posypac 2 lyzkami cukru i tarta bulka. Nastepnie z pozostalego ciasta posypac kruszonke na wierzchu. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 25-35 minut.
Przepis z: "Luara. Backen" nr 1/2009
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/08/Placek-z-renklodami-i-kruszonka-bez-jajek.html