Wykonanie
Coś co dzieci i dorośli lubią najbardziej, a poniektórzy uwielbiają jak np. ja i mój Wiktorek :) Po upieczeniu, przez kilka dni trzymam
bezy w piekarniku, aby były chrupiące i nie nabrały wilgoci.
SKŁADNIKI5
białek15 czubatych łyżek
cukru (po 3 łyżki
cukru na 1
białko)
sólJAK TO ZROBIĆ
Białka ze szczypta
soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce
cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy ok.10 minut. Nagrzewamy piekarnik na 100 stopni. W tym czasie nakładamy
bezy blisko siebie za pomocą rękawa cukierniczego lub za pomocą dwóch małych łyżeczek (nabieramy na jedną łyżeczkę masę a drugą ściągamy) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 100 stopni, góra-dół. Po godzinie sprawdzamy czy są w miarę suche, jeśli tak to wyłączamy piekarnik i czekamy aż całkowicie się wysuszą.Smacznego!