ßßß Cookit - przepis na Bezy

Bezy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Często po wypiekach zostaje mi dużo białek - wspominałam już, że nigdy ich nie wyrzucam, ale zamrażam na póżniej. Gdy zbierze mi się odpowiednia ilość do danego przepisu, wykorzystuję je do białkowych muffinek, omletów lub, bardziej tradycyjnie, do wypieku bezy. Dziś prosty przepis na małe beziki - niezwykle proste w przygotowaniu przy użyciu minimum składników. Jeśli zostały Wam białka po Świętach, polecam te małe, rozpływające się w ustach cudeńka. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj. na 40-50 sztuk
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru (najlepszy będzie drobny, ale zwykły też będzie dobry)
Rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem) wyciskać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Bezy powinny być białe i chrupiące z wierzchu, ale miękkie, piankowe w środku - ja piekłam swoje beziki 40 minut, ale czas pieczenia/ suszenia zależy od ich wielkości.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/bezy.html