Wykonanie
27. PRZEPIS NR 16 - KLUSKI Z CZERSTWYCH KLUSEK NA PARZE
Pomysł na to danie wpladł mi do głowy dziś rano. Było tak : w lodówce stał garnek przedwczorajszych klusek na parze, więc postanowiłam, że je zjem na obiad, żeby się nie zmarnowały. Jak jednak zobaczyłam, że po dwóch dniach zrobiły się czerstwe i suche, apetyt na dojadadnie odszedł. Wzięłam więc czerstwe i niezachecające kluski i postanowiłam, że pokruszę je ptaszkom. Dla ułatwienia zaczęłam je mielić w blenderze. I wtedy, patrząc a kluskowe okruszki mnie oświeciło - przecież wystarczy
jajko, trochę
wody,
sól i
mogę mieć zupełnie nowe kluseczki !Zabrałam się więc do pracy i już po chwili miałam gotowe kluski. Nowe ze starych. Przełożyłam je do durszlaka, do tego szybko zmiksowałam rozmrożone
truskawki, odstawiłam wszystko na bok i popędziłam na Uczelnię, pisać kolejny egamin.Po powrocie je tylko odgrzałam, posypałam
brązowym cukrem i zjadłam, maczając w sosie ze zmiksowanych
truskawek. Posmakowały mi i teraz się
smieję, że chyba specjalnie zacznę kupować i przetrzymywać po kilka dni kluski na parze, żeby
potem sobie z nich zrobić te kluski z klusek :)SKŁADNIKI:- 300g ( u mnie było to 10 niewielkich kluseczek) czerstwych klusek na parze ( muszą się bez problemu kruszyć)- 1
jajko-
sól-
wodaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Kluski kruszymy w malakserze na drobno i przekładamy do garnka.2. Wbijamy
jajko, dodajemy szczyptę
soli.3. Wyrabiamy, powoli i stopniowo wlewając taką ilość
wody, aż ciasto stanie się na tyle zwarte, by móc je formować w wałki i krajać na kluski.4. Przekładamy ciasto na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy i kroimy na podłużne kluski - tak jak kopytka.5. Zagotowujemy
wodę, na wrzątek wrzucamy kluski.6. Czekamy, aż wypłyną, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarły do dna.7. Od wypłynięcia gotujemy ok. 3-4 min., wyjmujemy z
wody łyżką cedzakowatą.8. Podajemy na słodko - z sosem lub
maslem i
cukrem, lub na słono - z sosem i
mięsem.Smacznego!
Pozdrawiam!