ßßß Cookit - przepis na Makowo – czekoladowy wulkan

Makowo – czekoladowy wulkan

nazwa

Wykonanie

Oto ciasto, ktore nazywam makowoczekoladowym wulkanem.
A to dlatego, ze zawsze dziwnie peka na srodku tortownicy i wyglada wtedy jak maly wulkan :) Pociesza mnie jedynie fakt, ze na ‘oryginalnym’ zdjeciu tez jest pekniete, wiec taka pewnie jego uroda ;) Przepis zainteresowal mnie szczegolnie, gdyz laczy to co kocham : mak i biala czekolade. A ze ciasto jest bardzo pyszne, to mimo tych malo estetycznych pekniec ma wielu milosnikow i znika w bardzo szybkim tempie.
*
Na tortownice 24cm
200 g miekkiego masla
175 g cukru
szczypta soli
4 jajka
350 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
250 ml slodkiej smietany
150 g bialej czekolady pokrojonej na male kawaleczki
50 g maku (uprazyc na suchej patelni, ostudzic)
1 opakowanie cukru waniliowego
Utrzec maslo, dodac cukier i sol, dalej ucierac ; nastepnie dodac jajka, utrzec do bialosci. Proszek wymieszac z maka, przesiac, dodac do masy wraz ze smietana. Mase podzielic na dwie czesci : do jednej dodac dodac czekolade, wymieszac, nalozyc ja na spod natluszczonej foremki ; do drugiej dodac mak i cukier waniliowy, nalozyc na czekoladowa warstwe.
Piec ok. 50 min w nagrzanym do 180° piekarniku. Zostawic do przestygniecia.
(zrodlo – Le Menu, grudzien 2007)
…………………………………………………………………………………………..
Recette en français – Gâteau ‘volcanique’ au pavot et au chocolat blanc
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2008/01/makowo-czekoladowy-wulkan.html