ßßß Cookit - przepis na Tort makowy ze śmietaną

Tort makowy ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 150 gramów
sól 1 szczypta
masa makowa 250 gramów
mąka tortowa 100 gramów
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
śmietana kremowa 0,5 litrów
cukier waniliowy 1 sztuk
marcepan 200 gramów
mak 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami, cukrem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masą makową. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne ciasto przekroić w poprzek na pół. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Masę marcepanową pokroić w cienkie plasterki , wyłożyć nimi dolny krążek ciasta, rozsmarować na nich połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, resztę śmietany rozsmarować na wierzchu i bokach. Posypać makiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10542/Tort-makowy-ze-smietana