Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 150 gramów
sól 1 szczyptamasa makowa 250 gramów
mąka tortowa 100 gramów
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
śmietana kremowa 0,5 litrów
cukier waniliowy 1 sztukmarcepan 200 gramów
mak 3 łyżek stołowychWykonanie:Ubić
białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Połączyć z
żółtkami,
cukrem,
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i masą
makową. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne ciasto przekroić w poprzek na pół. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem waniliowym. Masę marcepanową pokroić w cienkie plasterki , wyłożyć nimi dolny krążek ciasta, rozsmarować na nich połowę ubitej
śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, resztę
śmietany rozsmarować na wierzchu i bokach. Posypać
makiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: