ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 150 gramówsól 1 szczyptamasa makowa 250 gramówmąka tortowa 100 gramówproszek do pieczenia 3 łyżek deserowychśmietana kremowa 0,5 litrówcukier waniliowy 1 sztukmarcepan 200 gramówmak 3 łyżek stołowychWykonanie:Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połączyć z żółtkami, cukrem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masą makową. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne ciasto przekroić w poprzek na pół. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Masę marcepanową pokroić w cienkie plasterki , wyłożyć nimi dolny krążek ciasta, rozsmarować na nich połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, resztę śmietany rozsmarować na wierzchu i bokach. Posypać makiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: