ßßß
Na ok. 16 placuszkow225 g maki4 1/4 lyzeczki proszku do pieczeniaszzcypta soli25 g brazowego cukru1 jajko225 ml mlekamaslo do pieczeniaMaslo pomaranczowe:175 g masla25 g cukru pudruskorka otarta z 1 pomaranczy2 lyzki soku pomaranczowegoWymieszac i ubic w miseczce wszystkie skladniki masla pomaranczowego na puszysta amse. Przepolzyc do lodowki.Make przesiac wraz z proszkiem i sola do miski, wymieszac z cukrem. Zrobic dolek i wlac jajko roztrzepane z mlekiem. Wymeiszac wszystko lagodnie drewniana lyzka.W patelni roztopic maslo, nakladac mala lyzka cedzakowa placuszki i piec z obu stron na rumiano.Podawac z maslem pomaranczowym.
Przepis z: "Backen" wyd. Parragon 2010Przepis uczestniczy w akcji: