ßßß
Wczoraj zaproponowane przez jedną z czytelniczek w komentarzach pod razowym ciastem czekoladowym - dzisiaj już upieczone! Mieliśmy dużą ochotę na ciasto z owocami :-). Niesamowicie wszystkim smakowało, jak na ciasto razowe jest bardzo puszyste. Na pewno się nie zawiedziecie - podobno zawsze wchodzi! Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce.Składniki:150 g masłaszczypta soli120 g ciemnego brązowego cukru*4 jajka4 łyżki mleka (60 ml)250 g mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaPonadto:dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na ręczniczku kuchennym (u mnie 350 g wiśni i 1 nektarynka)płatki migdałów do posypania - opcjonalniecukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, mieszając szpatułką.Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.* Brązowy cukier naprawdę robi dużą różnicę w smaku ciasta, nie warto zastępować go białym!Smacznego :-).
Źródło przepisu - forum CinCin .