ßßß

Oryginalny przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko, jako deser, a w Polsce myślę, że nieraz wystąpią na stole jako smaczny i szybki obiad.
135 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli2 łyżki cukru pudru130 ml mleka1 duże jajko (roztrzepane)2 łyżki roztopionego masła + dodatkowo do smażenia
Mąkę, proszek, cukier puder i sól mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do reszty - łączymy składniki. Na końcu dodajemy roztopione masło - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Placuszki smażymy na niewielkiej ilości masła na złoto-brązowy kolor z obu stron (pancakes'y są gotowe do przewrócenia gdy na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza). Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem.





*przepis pochodzi ze strony http://www.sofeminine.co.uk