ßßß Cookit - przepis na Walijskie ciasteczka smazone na patelni

Walijskie ciasteczka smazone na patelni

nazwa

Wykonanie

To dobra alternatywa dla osob nie posiadajacych piekarnika ;) Lub dla kogos, komu sie spieszy. Bo smazy sie szybciej, niz piecze :) Bo ciasteczka mozna upiec (usmazyc?) na patelni, a po wystudzeniu smakuja, jak zwykle ciastka z piekarnika :) Mozna je tez podawac na cieplo.
Na ok. 16 sztuk o srednicy 6 cm:
225 g maki
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
55 g margaryny do pieczenia
55 g masla
85 g brazowego cukru
85 g rodzynek
1 jajko
1 lyzka mleka
Do miski przesiac make, wymieszac z proszkiem do pieczenia i sola. Dodac margaryne, maslo i rozetrzec w rekach z maka. Wymieszac z cukrem i rodzynkami. Dodac jajko i mleko. Zagniesc ciasto. Rozwalkowac - 5mm. Wykrawac okragla foremka o srednicy 6 cm ciastka i smazyc na patelni z niewielka iloscia masla. Smakuja zarowno na cieplo, jak i po wystudzeniu.
Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2010r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/06/Walijskie-ciasteczka-smazone-na-patelni.html