ßßß Cookit - przepis na Waniliowy sernik z jablkami

Waniliowy sernik z jablkami

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny sernik z jablkami, choc poprzedni prezentowalam juz kilka miesiecy temu tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Nowy-wpis-Sernik-z-jablkami.html . Dzisiejszy z drozdzowym spodem smakuje oczywiscie doskonale, tak, jak poprzedni :) Na zakonczenie Waniliowego Weekendu :) Mirabelce dziekuje za zorganizowanie akcji :)
Na forme o wymiarach 32x40 cm
575 g maki
1 opakowanie (7g) suszonych drozdzy
275 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwa wanilia
szczypta soli
200 g masla
200 ml mleka
6 jajek
100 g ciasteczek amarettini
750 g chudego twarozku typu Quark
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml wody)
3 lyzki kaszy manny
ok. 1 kg jablek
Foremke wysmarowac maslem. Wymieszac w misce 400 g maki, drozdze, sol, 50 g cukru i cukier waniliowy. Mleko ogrzac, rozpuscic w nim 75 g masla. Mleko ostudzic by bylo letnie, dodac do maki, wbic 1 jajko. Wyrobic gladkie ciasto drozdzowe i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut.
W tym czasie przygotowac kruszonke. Ciasteczka pokruszyc, dodac 175 g maki, 75 g cukru i szczypte soli. Rozpuscic 125 g masla i dodac do mieszaniny. Zagniesc kruszonke i odstawic do lodowki.
Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic w krazki. Wymieszac twarog, 5 jajek, 150 g cukru, kasze manne i proszek budyniowy. Ciasto rozwalkowac do porzadanych wymiarow formy. Ulozyc w foremce i powyciagac na brzegach. Rozlozyc na nim mase twarogowa, a nastepnie krazki jablek. Obsypac kruszonka. Piec w temperaturze 175°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.
Smacznego!
Przepis z "Laura.Backen" nr 1/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Waniliowy-sernik-z-jablkami.html