Wykonanie
« Salatka z wedzonym
kurczakiem ...Pasta kanapkowa z
ricotty z ... »

Sprawdzil sie na przyjeciu dla dzieci :)Na forme o srednicy 26 cm:4
jajka280 g
cukruszczypta
soli170 g
maki tortowej30 g
maki ziemniaczanej2 lyzeczki
proszku do pieczenia10 platow
zelatyny700 g
truskawek450 g
jogurtu naturalengo500 g
smietany kremowej1 opakowanie
cukru waniliowegosok z 1
cytrynySpod foremki wylozyc pergaminem, a boki wysmarowac tluszczem.
Bialka oddzielic od zoltek i ubic na szytwna piane ze szczypta
soli, wsypujac stopniowo 175g
cukru. Dodac
zoltka, lekko wymieszac lyzka.
Make wymieszac z
maka ziemniaczana i
proszkiem do pieczenia, przesiac i stopniowo dodawac do
jajek, lekko mieszajac lyzka. Mase przelozyc do foremki i wygladzic lyzka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok 30-35 minut. Wystudzic, zdjac pergamin, przeciac
biszkopt na
polowe na dwa placki.
Truskawki oczyscic, 2/3 posiekac na drobno, a pozostale przekroic na
polowe i odlozyc do dekoracji.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac.
Jogurt wymieszac z pozostalym
cukrem i
cukrem waniliowym.
Smietane ubic na sztywno.
Zelatyne rozpuscic z
sokiem cytrynowym na niewielkim plomieniu (Uwaga: nie gotowac!) Powoli do
zelatyny stopniowo dodawac
jogurt (nie odwrotnie!) ciagle mieszajac. Odstawic w chodne miejsce na 10-15 minut. Gdy masa zaczyna tezec dodac
smietane i wymieszac. Dodac pokrojone
truskawki i wymieszac.
Spod tortu umiesci w tortownycy, wylozyc 2/3 masy jogurtowej, przykryc druga polowa
biszkoptu, wylozyc pozostala mase na wierz i wygladzic. Na tezejacej
masie umiesic
truskawki do dekoracji. Odstawic do lodowki na co najmniej 2-3 godziny.Przepis z: "Landgenuss" nr 3/2015Przepis dodaje do akcji:wtorek, 26 maja 2015, karto_flanapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »