ßßß Cookit - przepis na Tort jogurtowy z truskawkami

Tort jogurtowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Salatka z wedzonym kurczakiem ...
Pasta kanapkowa z ricotty z ... »
Sprawdzil sie na przyjeciu dla dzieci :)
Na forme o srednicy 26 cm:
4 jajka
280 g cukru
szczypta soli
170 g maki tortowej
30 g maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
10 platow zelatyny
700 g truskawek
450 g jogurtu naturalengo
500 g smietany kremowej
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
Spod foremki wylozyc pergaminem, a boki wysmarowac tluszczem. Bialka oddzielic od zoltek i ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wsypujac stopniowo 175g cukru. Dodac zoltka, lekko wymieszac lyzka. Make wymieszac z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac i stopniowo dodawac do jajek, lekko mieszajac lyzka. Mase przelozyc do foremki i wygladzic lyzka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok 30-35 minut. Wystudzic, zdjac pergamin, przeciac biszkopt na polowe na dwa placki. Truskawki oczyscic, 2/3 posiekac na drobno, a pozostale przekroic na polowe i odlozyc do dekoracji. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac. Jogurt wymieszac z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym. Smietane ubic na sztywno. Zelatyne rozpuscic z sokiem cytrynowym na niewielkim plomieniu (Uwaga: nie gotowac!) Powoli do zelatyny stopniowo dodawac jogurt (nie odwrotnie!) ciagle mieszajac. Odstawic w chodne miejsce na 10-15 minut. Gdy masa zaczyna tezec dodac smietane i wymieszac. Dodac pokrojone truskawki i wymieszac. Spod tortu umiesci w tortownycy, wylozyc 2/3 masy jogurtowej, przykryc druga polowa biszkoptu, wylozyc pozostala mase na wierz i wygladzic. Na tezejacej masie umiesic truskawki do dekoracji. Odstawic do lodowki na co najmniej 2-3 godziny.
Przepis z: "Landgenuss" nr 3/2015
Przepis dodaje do akcji:
wtorek, 26 maja 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/05/Tort-jogurtowy-z-truskawkami.html