Wykonanie
Tym razem odeszlam od mojego niezawodnego przepisu na
biszkopt - postanowilam zrobic inny. Calkiem niezly, choc jak na moj gust bardziej skomplikowany i brakuje mu nieco objetosci... Tort zas przyozdobil impreze i zachwycil gosci :)

Na forme o srednicy 26 cm:3
jajka350 g
cukru150 g
maki1/2 opakowania
proszku do pieczenia (opakowanie przeznaczone na 500 g
maki)szczypta
soli500 g
truskawek1
cytryna6 lyzek
rumu6 platow
zelatyny300 g
jogurtu pelnotlustego np. greckiego400 g
smietany kremowkiJajka ubic mikserem z 3 lyzkami
wody na puszysta mase dosypujac powoli 150 g
cukru. Masa powinna byc prawie biala. Wymieszac
make z
proszkiem do pieczenia i
sola. Przesiac przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszac. Foremke wylozyc ppaierem do pieczenia i wylac mase biszkoptowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 25-30 minut.
Biszkopt wystudzic i wyjac z foremki. Mozna go przyzadzic
dzien wczesniej.
Truskawki przebrac, umyc, odszypulowac. Podzielic na polowki.
Cytryne przekroic na pol i wycisnac sok.
Polowe soku wymieszac z 3 lyzkami
rumu, nasaczyc
spod biszkoptowy.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac. Pozostaly
rum ogrzac (nie gotowac!) i rozpuscic w nim
zelatyne.
Jogurt wymieszac z 200 g
cukru. Do rozpuszconej
zelatyny dodac 2-3 lyzki
jogurtu, nastepnie przelozyc do posostalego
jogurtu i wymieszac. Wstawic do lodowki. Gdy tylko masa zaczyna tezec, dodac ubita na sztywno
smietanke i wymieszac. Na spodzie
biszkoptowym wylozyc czesc
truskawek i zalac masa. Pozostale
truskawki ulozyc na wierzchu masy. Odstawic do lodowki do stezenia na co najmiej 4 godziny.Przepis z "Laura Backen im Sommer" nr 02/2012