ßßß Cookit - przepis na Dopisuje do durszlakowych akcji:

Dopisuje do durszlakowych akcji:

nazwa

Wykonanie

Tym razem odeszlam od mojego niezawodnego przepisu na biszkopt - postanowilam zrobic inny. Calkiem niezly, choc jak na moj gust bardziej skomplikowany i brakuje mu nieco objetosci... Tort zas przyozdobil impreze i zachwycil gosci :)
Na forme o srednicy 26 cm:
3 jajka
350 g cukru
150 g maki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (opakowanie przeznaczone na 500 g maki)
szczypta soli
500 g truskawek
1 cytryna
6 lyzek rumu
6 platow zelatyny
300 g jogurtu pelnotlustego np. greckiego
400 g smietany kremowki
Jajka ubic mikserem z 3 lyzkami wody na puszysta mase dosypujac powoli 150 g cukru. Masa powinna byc prawie biala. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Przesiac przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszac. Foremke wylozyc ppaierem do pieczenia i wylac mase biszkoptowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 25-30 minut. Biszkopt wystudzic i wyjac z foremki. Mozna go przyzadzic dzien wczesniej.
Truskawki przebrac, umyc, odszypulowac. Podzielic na polowki. Cytryne przekroic na pol i wycisnac sok. Polowe soku wymieszac z 3 lyzkami rumu, nasaczyc spod biszkoptowy. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac. Pozostaly rum ogrzac (nie gotowac!) i rozpuscic w nim zelatyne. Jogurt wymieszac z 200 g cukru. Do rozpuszconej zelatyny dodac 2-3 lyzki jogurtu, nastepnie przelozyc do posostalego jogurtu i wymieszac. Wstawic do lodowki. Gdy tylko masa zaczyna tezec, dodac ubita na sztywno smietanke i wymieszac. Na spodzie biszkoptowym wylozyc czesc truskawek i zalac masa. Pozostale truskawki ulozyc na wierzchu masy. Odstawic do lodowki do stezenia na co najmiej 4 godziny.
Przepis z "Laura Backen im Sommer" nr 02/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/05/Tort-z-truskawkami-i-jaogurtowym-kremem.html