ßßß Cookit - przepis na Tortelli dolci

Tortelli dolci

nazwa

Wykonanie

Ostatkowy wypiek prosto z Italii :) Nie jestem mistrzynia pieczenia w glebokim tluszczu, jednak te male paczusie wyszyl calkiem zjadliwe ;)
Na ok. 20 sztuk:
42 g swiezych drozdzy
50 g cukru
200 ml mleka
500 g maki
1 jajko
60 g miekkiego masla
szczypta soli
1/2 lzyeczki skorki otartej z cytryny
ok. 200 g dzemu np. truskawkowego
750 g smalcu do smazenia
Mleko ogrzac do letniej temperatury, rozpuscic w nim drozdze i cukier. Wszystkie skladniki umiescic w duzej misce i wyrobic ciasto. Ostawic do wyrosniecia pod przykryciem na godzine. Nastepnie zagniesc ponownie na omaczonym blacie, uformowac dlugi walek z ktorego robic male kulki, kulki nadziewac dzemem i zaklejac. Piec w mocno rozgrzanym tluszczu (170°C) na zloty kolor czesto obracajac (ok. 3-4 minuty). Wyjmowac lyzka cedzakowa i osaczac na bibule. Mozna obsypac cukrem pudrem.
Przepis z "Mio" gazetki supermarketu Globus nr 02/2015
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/02/Tortelli-dolci.html