ßßß
Na forme o srednicy 26 cm:1 , 5 kg jablek (np. Boskop)3 lyzki soku z cytryny300 ml soku jablkowego1 opakowanie budyniu waniliowego (przenaczonego na 0,5 l mleka)4 lyzki+ 150 g cukru100 g maslaszczypta soli2 jajka150 g maki1 lyzeczka proszku do pieczenia125 g smietany creme fraiche lub kwasnej smietany 30%2 lyzki platkow migdalowychtluszcz do wysmarowania foremkiJablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny. Wymieszac 50 ml soku jablkowego z 4 lyzkami cukru i proszkiem budyniowym. Pozostaly sok zagotowac, dodac sok z rozpuszczonym budyniem i zagotowac. Wymieszac z jablkami. Maslo ubic na kremowa mase z sola i 150 g cukru. Dodac pojedynczo jajka i wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze smietana ciagle mieszajac. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Wylozyc mase budyniowo-jablkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1 1/4 godziny. Na 15 minut przed koncem pieczenia posypac platkami migdalowymi