ßßß Cookit - przepis na Jablecznik z masa jablkowo-budyniowa

Jablecznik z masa jablkowo-budyniowa

nazwa

Wykonanie

Niezwykle wszystkim smakowal. Robilam go jakis czas temu bardzo czesto, teraz znow powrocilam do tego przepisu- z powodzeniem :)
Na forme o srednicy 26 cm:
1 , 5 kg jablek (np. Boskop)
3 lyzki soku z cytryny
300 ml soku jablkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (przenaczonego na 0,5 l mleka)
4 lyzki+ 150 g cukru
100 g masla
szczypta soli
2 jajka
150 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
125 g smietany creme fraiche lub kwasnej smietany 30%
2 lyzki platkow migdalowych
tluszcz do wysmarowania foremki
Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny. Wymieszac 50 ml soku jablkowego z 4 lyzkami cukru i proszkiem budyniowym. Pozostaly sok zagotowac, dodac sok z rozpuszczonym budyniem i zagotowac. Wymieszac z jablkami. Maslo ubic na kremowa mase z sola i 150 g cukru. Dodac pojedynczo jajka i wymieszac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do ciasta na przemian ze smietana ciagle mieszajac. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Wylozyc mase budyniowo-jablkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok 1 1/4 godziny. Na 15 minut przed koncem pieczenia posypac platkami migdalowymi
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/04/Jablecznik-z-masa-jablkowo-budyniowa.html