Wykonanie
Upodobania slodkosciowe mojego
meza sa nader klarowne:
Czekoladowe ciasto np. murzynek,
truskawki,
budyn. Dalej podaza sernik, szarlotka,
drozdzowe ze
sliwkami- w zasadzie to koniec. Nadzwyczaj tradycyjnie i przejzyscie. Zatem na
Dzien Ojca z pomoca synka upieklismy mu marmurkowy torcik z
truskawkami. Torcik jutra nie doczekal, bo juz zostal napoczety ;) I pochwalony. :)
Na forme o srednicy 26 cm:250 g
masla270 g
cukru4
jajka500 g
maki1 paczka
proszku do pieczenia2 lyzki
kakao190 ml
smietany kremowki275 ml + 2lyzki
mleka1 opakowanie budyniu
waniliowego na 500 ml
mleka bez
cukruczerwona galaretka (250 ml)
Maslo i 250 g
cukru ubic mikserem na puszysta mase. Pojedynczo dodawac
jajka ciagle ubijajac.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia i dodawac naprzemian z 125 ml
mleka do masy
maslano- jajecznej.Ciasto podzielic na
polowe, jedna
polowe wylozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Druga
polowe wymieszac z
kakao i 4 lyzkami
smietany. Wylozyc do formy i lekko zamieszac obie czesci ciasta. Piec w tempertaurze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut- trzeba sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne- patyczek po wlozeniu do ciasta powinien byc suchy. Ciasto wystudzic, sciac wierzchnia warstwe, ktora mozna wykorzystac do czegos innego.
Proszek budyniowy wymieszac z 2 lyzkami
mleka i 2 lyzkami
cukru. Zagotowac 150 ml
mleka i 150 ml
smietany i ugotowac
budyn. Wystudzic.
Budyniem posmarowac
spod torcika.
Nalozyc obrecz tortowa, na budyniu poukladac umyte i przekrojone na polowki
truskawki.
Galaretke wykonac wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Tezejaca
galaretke wylac na ciasto. Odstawic na 2-3 godziny do stezenia
A tu jeszcze pokaze, co moj synus usilowal upiec dla taty zupelnie samodzielnie- skladniki jak najbardziej jadalne:
jogurt,
maka,
cukier,
czekolada,
woda ;)