ßßß
Na forme o srednicy 26 cm:250 g masla270 g cukru4 jajka500 g maki1 paczka proszku do pieczenia2 lyzki kakao190 ml smietany kremowki275 ml + 2lyzki mleka1 opakowanie budyniu waniliowego na 500 ml mleka bez cukruczerwona galaretka (250 ml)Maslo i 250 g cukru ubic mikserem na puszysta mase. Pojedynczo dodawac jajka ciagle ubijajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac naprzemian z 125 ml mleka do masy maslano- jajecznej.Ciasto podzielic na polowe, jedna polowe wylozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Druga polowe wymieszac z kakao i 4 lyzkami smietany. Wylozyc do formy i lekko zamieszac obie czesci ciasta. Piec w tempertaurze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut- trzeba sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne- patyczek po wlozeniu do ciasta powinien byc suchy. Ciasto wystudzic, sciac wierzchnia warstwe, ktora mozna wykorzystac do czegos innego.
Proszek budyniowy wymieszac z 2 lyzkami mleka i 2 lyzkami cukru. Zagotowac 150 ml mleka i 150 ml smietany i ugotowac budyn. Wystudzic. Budyniem posmarowac spod torcika.
Nalozyc obrecz tortowa, na budyniu poukladac umyte i przekrojone na polowki truskawki.
Galaretke wykonac wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Tezejaca galaretke wylac na ciasto. Odstawic na 2-3 godziny do stezenia
A tu jeszcze pokaze, co moj synus usilowal upiec dla taty zupelnie samodzielnie- skladniki jak najbardziej jadalne: jogurt, maka, cukier, czekolada, woda ;)