Wykonanie
Oczywiscie nagle zabraklo
chleba, a tu Wielki Piatek jest dniem wolnym od pracy. W sukurs przyszla Weekendowa Piekarnia i wieloziarnisty
chleb- propozycja Joli z bloga Nasze zycie od kuchni http://smakmojegodomu.blox.pl/html . Jeden z szybszych i mniej skomplikowanych wypiekow. Ale pyszny ogromnie :)
Oto oryginalny przepis podany przez gospodynie aktualnej edycji WP :Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:40 g świeżych
drożdży900 ml ciepłej
wody (ale nie gorącej)900 g
mąki pszennej (ja użyłam
mąki pszennej typ 650)1 szklanka dowolnych
otrąb lub 3/4 szklanki
mąki razowej (ja używam
mąki graham typ 1850)1 szklanka dowolnych ziaren (
słonecznik,
dynia,
siemię lniane,
sezam)2 łyżki
soli2 łyżki
cukruDrożdze dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać
wodę z
drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych
margaryną i wysypanych
mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony
chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.Przepis nieco pozmienialam, poniewaz moja keksowka ma dlugosc 25 cm, a innej nie mam. Zrobilam tez tylko jeden chlebek, a nie dwa. Liczylam w pospiechu mniejsza ilosc skladnikow, wiec byc
moze dlaczego chlebek wyrosl dosc nierowno- jest wyzszy po jednej stronie, jak sie dokladnie przyjzycie. Ziaren uzylam
sezamu i dyni, a na wierzchu posypalam jeszcze dodatkowo
dynie. W kazdym badz razie chlebek jest pyszny i pewnie nie raz go jeszcze zrobie, nie tylko przy okazji zamknietej piekarni ;)