Wykonanie
Po upieczeniu
chleba z
ciecierzycy, który okazał się strzałem w dziesiątkę, postanowiłam delikatnie zmodyfikować przepis i upiec go jeszcze raz. Zamiast
mąki z
cieciorki dodałam szklankę mielonego
słonecznika, dzięki któremu chlebek stał się wilgotniejszy i miał charakterystyczny smak. Przyznam, że bardzo mi posmakował i na pewno jeszcze nieraz powtórzę taki wypiekW
sumie chleb wygląda bardzo podobnie do poprzedniego, nawet sfotografowałam go na tej samej desce, ale zapewniam, że smakuje inaczej;)Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:szklanka zmielonego
słonecznika*2 szklanki
mąki pełnoziarnistej żytniej2 szklanki
mąki pszennej typ 6502 szklanki ciepłej
wody1 szklanka dowolnych
otrębówszklanka ciepłego
mlekapół szklanki
siemienia lnianegopół szklanki nasion dyni25g
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka lub półtorej łyżeczki
soli*Ja zmieliłam go w młynku do
kawy, ale na pewno sprawdzi się również blender.Przygotowanie
chleba zaczynamy od zrobienia zaczynu- ciepłe
mleko,
cukier i
drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
otręby, zmielony
słonecznik, nasiona, płyny i
sól. Następnie wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być ono dość rzadkie i może delikatnie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięci na około 1,5 godziny.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, na około 30- 45 minut.Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około godzinę.Smacznego:)Dlaczego warto upiec chlebek
słonecznikowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
słonecznik jest bogaty w witaminę E oraz witaminy z grupy B, dzięki
czemu wspomaga pracę układu nerwowego; ponadto zawiera sporo magnezu- pomaga w walce ze stresem, żelazo, potas i fosfor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe,
siemię lniane jest doskonałym źródłem
soli mineralnych takich jak: magnez, cynk i żelazo oraz witaminy E i kwasy tłuszczowe.