Wykonanie
Chlebek z
ciecierzycą upiekłam, po to, aby zrobić z niego specjalne śniadanko, na które przepis zaprezentuję wam jutro.Jednak wracając do
chlebka- przerósł moje oczekiwania. Ciasta wyrabia się bez żadnych problemów, szybko rośnie. Natomiast sam
chleb, po upieczeniu, ma chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, w którym
ukryłam siemię lniane i
słonecznik. Ten wypiek zachwycił nie tylko moje podniebienie, dlatego
mogę go szczerze polecić.;)Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:szklanka
mąki z
ciecierzycy*2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)2 szklanki
mąki pszennej typ 6502 szklanki ciepłej
wody1 szklanka dowolnych
otrębówszklanka ciepłego
mlekapół szklanki
siemienia lnianegopół szklanki
słonecznika25g
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka lub półtorej łyżeczki
soli*
Mąkę można kupić lub zrobić w domu- uprażoną na patelni
cieciorkę zmielić w młynku.Najpierw przygotowujemy rozczyn-
mleko,
drożdże i
cukier dokładnie mieszamy w szklance i odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy ziarna,
otręby,
sól i
wodę. Następnie dodajemy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, zajmie to kilka minut. Ma być ono miękkie, elastyczne i nie powinno się mocno kleić do rąk.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec
chleb z
ciecierzycą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka z
ciecierzycy obniża poziom cholesterolu we
krwi, pomaga w walce z
bólem głowy czy gardła, ponadto zwiększa naszą odporność,
słonecznik zawiera witaminę A, B6, E i D oraz wapń, żelazo i potas; ponadto poprawia on pracę układu odpornościowego,
siemię lniane jest bogate w tłuszcze, cynk, magnez i żelazo; jest również dobrym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem oskrzeli,
kaszlem czy chorobami skórnymi.