ßßß Cookit - przepis na Chleb z ciecierzycą

Chleb z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Chlebek z ciecierzycą upiekłam, po to, aby zrobić z niego specjalne śniadanko, na które przepis zaprezentuję wam jutro.
Jednak wracając do chlebka- przerósł moje oczekiwania. Ciasta wyrabia się bez żadnych problemów, szybko rośnie. Natomiast sam chleb, po upieczeniu, ma chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, w którym ukryłam siemię lniane i słonecznik. Ten wypiek zachwycił nie tylko moje podniebienie, dlatego mogę go szczerze polecić.;)
Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
szklanka mąki z ciecierzycy*
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)
2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka dowolnych otrębów
szklanka ciepłego mleka
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki słonecznika
25g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka lub półtorej łyżeczki soli
*Mąkę można kupić lub zrobić w domu- uprażoną na patelni cieciorkę zmielić w młynku.
Najpierw przygotowujemy rozczyn- mleko, drożdże i cukier dokładnie mieszamy w szklance i odstawiamy na bok.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy ziarna, otręby, sól i wodę. Następnie dodajemy rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, zajmie to kilka minut. Ma być ono miękkie, elastyczne i nie powinno się mocno kleić do rąk.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec chleb z ciecierzycą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka z ciecierzycy obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w walce z bólem głowy czy gardła, ponadto zwiększa naszą odporność,
słonecznik zawiera witaminę A, B6, E i D oraz wapń, żelazo i potas; ponadto poprawia on pracę układu odpornościowego,
siemię lniane jest bogate w tłuszcze, cynk, magnez i żelazo; jest również dobrym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem oskrzeli, kaszlem czy chorobami skórnymi.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/chleb-z-ciecierzyca.html