ßßß Cookit - przepis na CHLEB WIELOZIARNISTY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

CHLEB WIELOZIARNISTY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

nazwa

Wykonanie

Oczywiscie nagle zabraklo chleba, a tu Wielki Piatek jest dniem wolnym od pracy. W sukurs przyszla Weekendowa Piekarnia i wieloziarnisty chleb- propozycja Joli z bloga Nasze zycie od kuchni http://smakmojegodomu.blox.pl/html . Jeden z szybszych i mniej skomplikowanych wypiekow. Ale pyszny ogromnie :)
Oto oryginalny przepis podany przez gospodynie aktualnej edycji WP :
Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:
40 g świeżych drożdży
900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
900 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pszennej typ 650)
1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej (ja używam mąki graham typ 1850)
1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Drożdze dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.
Przepis nieco pozmienialam, poniewaz moja keksowka ma dlugosc 25 cm, a innej nie mam. Zrobilam tez tylko jeden chlebek, a nie dwa. Liczylam w pospiechu mniejsza ilosc skladnikow, wiec byc moze dlaczego chlebek wyrosl dosc nierowno- jest wyzszy po jednej stronie, jak sie dokladnie przyjzycie. Ziaren uzylam sezamu i dyni, a na wierzchu posypalam jeszcze dodatkowo dynie. W kazdym badz razie chlebek jest pyszny i pewnie nie raz go jeszcze zrobie, nie tylko przy okazji zamknietej piekarni ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Weekendowa-piekarnia-115-Chleb-wieloziarnisty-z.html