Wykonanie
Z zimowymi
przyprawami ;) Choc u nas dzis pogda iscie wiosenna.Na forme z kominem o srednicy 26 cmCiasto:400 g
maki4 lyzeczki
proszku do pieczenia1
jajkoszczypta
solipo szczypcie
kardamonu,
imbiru i gozdzikow w proszku1 mala fiolka
zapachu rumowego100 g
cukru200 g
masla200 g
twarozku homogenizowanego naturalnegoNadzienie:100 g surowej masy marcepanowej200 g siekanych orzechow laskowych100 g
cukru1
jajko4 lyzki
rumuDekoracja:100 g
masla30 g
cukru pudruNatluscic forme do pieczenia i wylozyc kominem. Wymieszac
make i
proszek do pieczenia, dodac
jajko,
przyprawy i
aromat rumowy, dodac
cukier i posiekane
maslo oraz
serek. Zagniesc ciasto. Rozwalkowac na kwadrat 30x30 cm.Mase marcepanowa pokroic w kostke, ubic na puszysta mase z
orzechami,
cukrem ,
jajkiem i
rumem. Rozsmarowac na
ciescie, zrolowac. Wlozyc rulon do formy, piec 60 minut w temperaturze 180°C w uprzednio nagrzanym piekarniku. Wystudzic.
Maslo rozpuscic i nasaczyc nim wieniec, po wchlonieciu
masla obsypac
cukrem puderm.