ßßß Cookit - przepis na Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

nazwa

Wykonanie

Deser rodem z Austrii (Austria slynie zreszta z pysznych deserow), wymyslony dla slynnej pary: cesarza Franciszka Jozefa i jego zony Elzbiety (Sissi). W sam raz dla zakochanych- slodka pokusa :) Legenda glosi, ze dbajaca o linie Sissi, nie chciala go zjesc, natomiast jej malzonek polubil go bardzo. Ponoc powiedzial do nadwornego kucharza:
- ” Na dann geb mir halt mal den Schmarrn her, den unser Leopold da wieder z´amkocht hat.” (no to podajcie mi prosze te bzdure, co nasz Leopold nam przygotowal)
:)
Schmarrn- "bzdura"- nazwa deseru wiec w swobodnym przekladzie oznacza "Cesarska bzdura" :)
Histrorie powstania, przepis i ponizszy obrazek zaczerpnelam z tej strony: http://wellness-hotel-vinschgau.info/kaierschmarrn-geschichte-und-rezept/
Jest to strona hotelu w polodniowym Tyrolu- regionu na pograniczu Wloch i Austrii.
Dla 2-3 osob:
125 ml mleka
150 ml wody mineralnej gazowanej
125 g maki
4 jajka
40 g rodzynek
3 lyzki rumu
30 g cukru
1 paczka cuktu waniliowego
40 g masla
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wlac rum do miseczki i namoczyc w nim rodzynki conajmniej przze 2 godziny. Oddzielic zoltka od bialek. Ubic zoltka na puszyts amase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Powoli dodawac mleko i make ciagle ubijajac. Dodac wode mineralna, rodzynki i rum ciagle ubijajac. Ubic bialka na szytwno i wymieszac z ciastem. W patelni rozpuscic maslo i wylac na patelnie ciasto. Piec na srednim ogniu az spod bedzie brazowy, przewrocic placek i podzielic widelcem na male czastki, upiec po obu stronach posypac cukrem pudrem. Smakuja do tego lody waniliowe, mus jablkowy, mus wisniowy, dzem borowkowy.
A tak wygladal u nas ten deser wczoraj:
Miewam fazy, ze moglabym sie zajadac tym nieustannie :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/02/Kaiserschmarrn.html