Wykonanie
Naleśniki zawsze robiłam na bazie
mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku
cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad.Składniki na około 10 sztuk:2
jajka230 g
mąki3/4 szklanki
maślanki3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody mineralnej gazowanej3 łyżki
cukru50 ml
olejuszczypta
solicukier puder z
wanilią do posypania*
Jajka roztrzepać z
maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.* Do posypania naleśników użyłam
cukru pudru z prawdziwą mieloną
wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru-
wanilii jest tak dużo, że
lukier wyjdzie brązowy. Taki
cukier puder możecie kupić tutaj: klik