Wykonanie
Wypróbowałam już wiele przepisów na naleśniki ale ten jest najlepszy, najbardziej puszysty i aromatyczny. Warunkiem dobrego ciasta są oczywiście proporcje ale też leżakowanie, min pół godziny. Na ciepło nalesniki są wspaniałe ale smakują również na zimno. Odsmażane na
maśle, na drugi dzień są tak samo dobre. Ten przepis stosuję do różnego rodzaju nadzienia. Przy okazji polecam naleśniki z ciasta
śmietankowego, z
makiem i musem
brzoskwiniowym.
Składniki:3
jajka2 szklanki
mleka2 i 1/2 szklanki
mąki1 niepełna szklanka
wody mineralnej gazowanej1 łyżka
cukruszczypta
soli1 torebka
cukru waniliowegołyżka
oleju do ciasta
Jajka zmiksować z
mlekiem.
Mąkę i resztę składników dodawać stopniowo.Ubijać tak aby nie było grudek. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć naleśniki. Smarować dowolnym nadzieniem.Smacznego:)