Wykonanie
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam te naleśniki! Mają mocny
waniliowy smak, są puszyste i lekkie! Idealne! Co prawda nie jestem wielką fanką
syropu klonowego, wolę opcję z
owocami ;-) Tak czy inaczej są pyszne!2 i 1/2 szklanki
mąki2 szklanki
mleka1 szklanka
wody gazowanej3 całe
jajka1 łyżeczka
cukru1
cukier waniliowyszczypta
soliodrobina
olejuWszystkie składniki miksujemy, jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy
mąki (dzisiaj dodałam około 2 łyżek) lub jeśli za mało to
mleka. Na patelni rozgrzewamy
olej - następnie wylewamy niewielką odrobinę masy - nie wiem jak Wam, ale mi zawsze pierwszy naleśnik nie wychodzi, zresztą wchłania cały tłuszcz. Po pierwszym naleśniku patelnia powinna być natłuszczona, ale sucha - i dopiero na takiej patelni możemy zrobić prawdziwe pancakes ;-) Nalewamy nie wielką ilość i przewracamy na drugą stronę jak na powierzchni pojawią się dziurki. Podajemy z
masłem i
syropem klonowym lub z
owocami (i z
mascarpone!!).Smacznego!O.