ßßß Cookit - przepis na Gofry

Gofry

nazwa

Wykonanie

W mojej paczuszce z Anielskich Przysmaków był słoiczek agrestu z imbirem ..Lubię agrest..[ najlepszy zerwany taki prosto z krzaczka]..imbir również..kiedyś robiłam dżem z agrestu, ale nie pomyślałam, że dodatek imbiru poprawi smak..Konfitura agrest z imbirem ..jest przygotowana z zielonego agrestu ,który z awiera pektynę,żelazo,witaminy C,B1,PP,A.Pomaga na przemianę materii,świetna dla osób odchudzających się.Imbir posiada składnik eteryczny.Pomaga na trawienie,łagodzi mdłości,leczy przeziębienie,migreny,poprawia krążenie krwi.Połączenie agrestu i imbiru tworzy niesamowity smak.Konfiturę można spożytkować na wiele sposobów...dodać do naleśników,zjeść tak jak ja np.z goframi...pychotka..Konfitury jeszcze zostawiłam do dalszego eksperymentowania..
2 szkl. mąki
0,5 szkl.mąki pełnoziarnistej
0,5 szkl.cukru
4 jajka
szczypta soli
1 cukier waniliowy
3/4 szkl.mleka
1 szkl.wody
0,5 szkl.oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek.Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować.Osobno zmiksować białka jajek ze szczyptą soli , następnie dodać do ciasta i wymieszać łyżką . Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1416gofry.html